ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις
Λαπαροσκοπική Σπληνεκτομή PDF Εκτύπωση E-mail

Απο το αρχείο του Δρ.Κωτίδη

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 
Αχαλασία Οισοφάγου PDF Εκτύπωση E-mail

Από το προσωπικό αρχείο του Δρ. Κωτίδη Ευσταθίου
Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μια άγνωστης αιτιολογίας πάθηση του οισοφάγου κατά την οποία καταστρέφεται το νευρικό πλέγμα που χαλαρώνει τον κατώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου κατά την κατάποση. Συνέπεια αυτού είναι η προοδευτική έντονη υπερτροφία του σφιγκτήρα του οισοφάγου και η τεράστια διάταση του οισοφάγου (μεγαοισοφάγος).
Κλινικά εκδηλώνεται με δυσκολία στην κατάπωση ιδιαίτερα των υγρών και λιγότερο των στερεών. Προοδευτικά η δυσφαγία επιδεινώνεται και αφορά όλα τα είδη τροφής προκαλώντας υποθρεψία και απώλεια βάρους.
Το βίντεο αφορά γυναίκα 58 ετών με αχαλασία τύπου ΙΙ, έντονη δυσφαγία και μεγαοισοφάγο. Η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική καρδιομυοτομή (διατομή του υπερτροφικού σφιγκτήρα) και θολοπτύχωση κατά Dor για προστασία από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που συχνά προκαλείται από την μυοτομή. Η επέμβαση είχε απώλυτη επιτυχία. Η ασθενής σιτίστηκε λίγη ώρα μετά την επέμβαση χωρίς καμία δυσκολία στην κατάπωση (για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια) και έλαβε εξιτήριο από την κλινική το ίδιο βράδυ.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 
Λαπαροσκοπική αποκατάσταση υποτροπής κοιλιοκήλης σε παχύσαρκο ασθενή με σύνδρομο Prader - Willi PDF Εκτύπωση E-mail

Από το προσωπικό αρχείο του Δρ. Κωτίδη

Ασθενής 18 ετών με σύνδρομο Prader-Willi (κληρονομικό σύνδρομο που μεταξύ άλλων προκαλεί βαριά παχυασαρκία) και δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 76 kg/m2 προσήλθε με εικόνα ατελούς εντερικής απόφραξης λόγω υποτροπής κοιλιοκήλης. Προ 8μήνου, είχε υποβληθεί (σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα) σε ανοιχτή επέμβαση κοιλιοκήλης με μέση υπέρ-υπομφάλιο τομή. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η κήλη του υποτροπίασε. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία η οποία επιβεβαίωσε την παρουσία ευμεγέθους υποτροπής κοιλιοκήλης με περιεχόμενο εγκάρσιο κόλον και έλικες λεπτού εντέρου καθώς και ήπια διάταση του λεπτού εντέρου κεντρικότερα. Ο ασθενής υπεβλήθη άμεσα σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κοιλιοκήλης του με τη χρήση ευμεγέθους πλέγματος. Παρά την παρουσία έντονων συμφύσεων από την προηγούμενη επέμβαση και την πολύ βαριά παχυσαρκία που δυσχαίρενε τους χειρουργικούς χειρισμούς, η επέμβαση ολοκληρώθηκε σε 110 λεπτά, με μηδενική απώλεια αίματος και χωρίς προβλήματα. Ο ασθενής κινητοποιήθηκε και σιτίστηκε λίγες ώρες μετά την επέμβαση και έλαβε εξιτήριο το επόμενο πρωί.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 
Ηβαλγία ή κήλη των αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή Gilmore’s groin PDF Εκτύπωση E-mail

Τί είναι η ηβαλγία ή κήλη των αθλητών;
   Η ηβαλγία των αθλητών ή κήλη των αθλητών είναι μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε αθλητές, συχνότερα σε ποδοσφαιριστές. Περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον χειρουργό Jerry Gilmore στο Λονδίνο το 1980, προς τιμήν του οποίου η πάθηση περιγράφεται και ως “Gilmore groin”.Ο όρος Gilmore groin είναι άλλωστε πιο δόκιμος από τον όρο κήλη των αθλητών, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κήλη.

Ποιά είναι η τυπική κλινική εικόνα ενός ασθενούς με ηβαλγία;

   Το τυπικό ιστορικό είναι πόνος στη βουβωνική χώρα που επιδεινώνεται κατά το τρέξιμο και ιδιαίτερα το σπριντ. Επίσης επιδεινώνεται με την στροφή του μηρού και την κλωτσιά (σε ποδοσφαιριστές). Μετά την άσκηση, ο αθλητής συνήθως νιώθει τη βουβωνική του χώρα βαριά για ώρες ή ακόμη και μέρες. Την επόμενη ημέρα, μπορεί να νιώθει πόνο όταν γυρίζει στο κρεβάτι ή όταν σηκώνεται από το κρεβάτι ή βγαίνει από το αυτοκίνητο, καθώς και κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μόνο ο ένας στους τρεις αθλητές αναφέρει ιστορικό τραυματισμού όπως υπερδιάταση ή τραυματισμό κατά την απαγωγή ή στροφή του μηρού. Ο ένας στους πέντε περιγράφει επίσης κάκωση των προσαγωγών μυών κοντά στο σημείο κατάφυσής τους στο ανώτερο σημείο του μηρού. Ο πόνος έτσι επιδεινώνεται κυρίως κατά την κλωτσιά ή τη στροφή του μηρού. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος αντανακλά στους όρχεις ή είναι δύσκολο στον ασθενή να εντοπίσει ακριβώς το σημείο του πόνου. Στα πρώιμα στάδια ο πόνος υποχωρεί με την ανάπαυση και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει την άθληση, ωστόσο προοδευτικά επιδεινώνεται, γεγονός που αποτρέπει τον αθλητή από τη συνέχιση της άσκησής του.

Ποιά είναι ανατομικά η βλάβη που ευθύνεται για την ηβαλγία των αθλητών;

   Η ακριβής φύση της βλάβης ποικίλει από άτομο σε άτομο. Τα συνηθέστερα ευρήματα κατά την επέμβαση είναι: - Ρήξη της απονεύρωσης του έξω λοξού κοιλιακού μυός - Ρήξη του κοινού καταφυτικού τένοντα έσωλοξού και εγκάρσιου κοιλιακού - Αποκόλληση του κοινού καταφυτικού τένοντα από το ηβικό φύμα - Διάσταση μεταξύ κοινού καταφυτικού τένοντα και βουβωνικού συνδέσμου - Ρήξη της εγκάρσια περιτονίας - Εγκλωβισμός του λαγονοβουβωνικού ή του αιδοιομηρικού νεύρου. Αρκετές από τις βλάβες αυτές μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο αθλητή. Επιπλέον, αρκετοί αθλητές έχουν ταυτόχρονα ρήξη και των προσαγωγών μυών.
 
Πως διαγιγνώσκεται η πάθηση;

  Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και, πλέον, με την αύξηση της εμπειρίας των ακτινολόγων, στη μαγνητική τομογραφία. Τα συχνότερα ευρήματα είναι διάταση του έξω βουβωνικού στομίου (χωρίς όμως την παρουσία κήλης). Τυπικά, ο πόνος αναπαράγεται με τον βήχα, το φτάρνισμα ή σε όρθια θέση με ταυτόχρονη προσαγωγή και των δύο μηρών.

Πόσο συχνή είναι η ηβαλγία των αθλητών;

  Η ακριβής συχνότητα της πάθησης είναι άγνωστη. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι η συχνότερη αιτία χρόνιου βουβωνικού πόνου στους αθλητές.

Υπάρχει συντηρητική θεραπεία;

   Η συντηρητική θεραπεία αποσκοπεί ατην ενίσχυση των μυών της πυέλου με φυσιοθεραπεία. Βοηθά επίσης το να κοιμάται ο ασθενής σε πρηνή θέση με τον μηρό της πάσχουσας πλευράς σε κάμψη και έξω στροφή. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η συντηρητική θεραπεία προσφέρει μόνο παροδική ανακούφιση.

Ποιά είναι η χειρουργική θεραπεία της πάθησης;

  Η θεραπεία που περιγράφηκε από τον Dr Gilmore ήταν η διερεύνηση της βουβωνικής χώρας με μία τομή 5-6 εκατοστών στην πάσχουσα πλευρά και η αναζήτηση και συρραφή των σημείων ρήξης των συνδέσμων καθώς και η ενίσχυση του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου με ή χωρίς τη χρήση πλέγματος. Τα τελευταία χρόνια, η επέμβαση μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά, με τη χρήση κάμερας και ειδικών εργαλείων. Γίνεται μία τομή 1 εκατοστού στον ομφαλό και δύο τομές 0,5 εκατοστών δεξιά και αριστερά από αυτόν. Από αυτές τις τομές και με τη βοήθεια της μεγέθυνσης της κάμερας διερευνούμε την βουβωνική χώρα, αποκαθιστούμε τις ρήξεις και ενισχύουμε το οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου με ειδικό πλέγμα. Το πλεονέκτημα είναι η ταχύτερη ανάρρωση. Επιπλέον, όταν πάσχουν και οι δύο πλευρές η επέμβαση μπορεί να γίνει από τις ίδιες τρεις μικρές οπές.

Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης;

  Φυσικά. Η επάνοδος στην άθληση διαρκεί 4 -6 εβδομάδες κατά τις οποίες προοδευτικά αλλάζει το είδος και η διάρκεια της επιτρεπόμενης άσκησης.

Τί ποσοστό επιτυχίας έχει η επέμβαση;

  Όταν η διάγνωση είναι ακριβής, η επέμβαση γίνει από έμπειρο χειρουργό και ακολουθηθεί πιστά το πρόγραμμα αποκατάστασης, το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 97%.

 
Λαπαροσκοπική αποκατάσταση υποτροπής κοιλιοκήλης PDF Εκτύπωση E-mail

Από το προσωπικό αρχείο του Δρ. Κωτίδη
Η ασθενής πάσχει από πολυκυστική νόσο. Είναι εμφανής η τεράστια πολυκυστική διάταση του ήπατος.Είχε υποβληθεί (αλλού) σε ανοιχτή αποκατάσταση της κοιλιοκήλης της. Η κήλη της υποτροπίασε λίγους μήνες μετά. Η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με πλέγμα. Η επέμβαση κράτησε 45 λεπτά και ηασθενής πήρε εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 4

Επιλογη γλωσσασ

GreekEnglish (United Kingdom)

LinkedIn

View Stathis Kotidis LinkdIn's profile on LinkedIn

Ανακοινωσεις

Υπολογισμοσ ΒΜΙ

Βάρος (σε kg)

Ύψος (σε cm)

BMI


BMI Categories:
* Λιποβαρής = 18.5
* Φυσιολογικός = 18.5–24.9
* Υπέρβαρος = 25–29.9
* Παχύσαρκος = 30 ή μεγαλύτερο

Facebook


Λαπαροσκοπικεσ επεμβασεισ

a3

Παχυσαρκια

a2

Ογκολογικη χειρουργικη

a1

Banner Κλινική Αγ.Λουκάς
Banner Θέμα από artiapix
Banner Eπισκεφτείτε μας στο youtube
Banner Επισκεφτείτε μας στο facebook

δημιουργήθηκε από την Artiapix  - Πολιτική δεδομένων - Όροι Χρήσης

 Connor Williams Authentic Jersey